logo box of memories
19 september 2016

Mijn eerste blog!

Ook ik ga eraan geloven: mijn eerste blog! Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden.

Het is altijd leuk wanneer er een uitnodiging voor een bruiloft op de deurmat valt. Maar het betekent ook dat er een huwelijkscadeau moet komen. De zogenaamde ‘huwelijkslijsten’ zijn inmiddels achterhaald omdat we niet meer ‘van huis uit’ trouwen. Praktisch alle jonggehuwden wonen al lang samen en hebben zodoende al heel hun uitzet bij elkaar. Niet makkelijk, want wat geef je dan?

Seizoensgebonden

De tijd van de bruiloften is weer volop aan de gang. Weet je dat de meeste mensen in september trouwen? De op een na populairste maand is juni. Dit is dus mogelijk een drukke maand voor je. Januari is het minst populair, gevolgd door februari, oktober en november.
Zelf ben ik in december getrouwd. Een gokje vanwege de onvoorspelbaarheid van ons Nederlandse weer. Uiteindelijk hebben we een prachtige dag gehad met prachtige witte landschappen als achtergrond van onze foto’s😉. En om in het thema te blijven ging de huwelijksreis naar Fins Lapland. Een reis om nooit te vergeten!

Makkelijk èn gewenst

Tijdens onze eigen bruiloft hebben we gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘envelopje’ op de uitnodiging. Uit onderzoek blijkt dat bruidsparen iets persoonlijks of een envelop met geldbedrag het meest waarderen. Maar laat je je altijd leiden door het envelopje op de trouwkaart? Of ben je eigenwijs en verzin je zelf iets?
En àls je geld geeft, hoeveel geef je dan? Zijn daar richtlijnen voor? Ja en nee. De etiquette zegt: geld geven is not done. Je betaalt geen boodschappen en je rekent geen benzine af. Het gaat om vriendschap en liefde. Liefde is niet te koop of uit te drukken in geld. Geld geven bij een huwelijk lijkt dus absoluut niet passend.
Geld geven kan ook een manier zijn om je er makkelijk vanaf te maken. Ah! Makkelijk… ze willen geld. De etiquette volgen of niet: op veel trouwuitnodigingen staat toch dat envelopje. Dus of het nu not done is of niet, als het bruidspaar écht geld wil, is het prima om daaraan gehoor te geven.

Een gevoelskwestie

Maar dan het volgende dilemma, hoeveel geef je dan? Hoeveel je geeft hangt mijns inziens af van ten eerste: je eigen financiële situatie. Als je het niet breed hebt, kan niemand van je verwachten dat je een week op droog brood gaat leven zodat je vijftig euro in een envelop kunt doen. Aan de andere kant, als je goed in de slappe was zit, kom je nogal lullig over als je daggast bent en een tientje in een envelop stopt. Ten tweede en ten derde hangt de hoogte van het bedrag wat je kan geven af van je relatie tot het bruidspaar, én het soort uitnodiging. Als je als verre vriend uitgenodigd wordt voor de receptie, geef je waarschijnlijk minder dan in het geval van de bruiloft van je eigen broer waar je de hele dag mee feest. Er bestaan dus geen vaste regels voor, het gaat meestal op gevoel.

Vanuit het hart

En ik? Zelf voel ik me er niet altijd prettig bij om alleen maar geld te geven. Het voelt alsof ik een prijskaartje hang aan de relatie tussen mij en de ontvanger. Persoonlijk geef ik iets wat ik op dat moment graag wil geven. En dat kan een geldbedrag zijn, maar vaak combineer ik dit met een persoonlijk cadeau. Ik vind het leuk wanneer het bruidspaar bij het cadeau het gevoel heeft dat er tijd aan besteed is en/of erover nagedacht is. Het bruidspaar trouwt (hopelijk) maar 1 keer wat is er dan leuker om daar dan ook wat langer bij stil te staan?

Ik ben benieuwd: welk huwelijkscadeau heb jij ooit gegeven? En waarom? Leuk wanneer je hieronder een reactie achterlaat!

Deel dit bericht!

Delen op whatsapp
Delen op facebook
Delen op twitter
Delen op linkedin
Delen op email