logo box of memories
18 mei 2022

Rouwverwerking bij kinderen, hoe werkt dit?

Wist je dat kinderen heel anders rouwen dan volwassenen? Natuurlijk hebben kinderen net zo goed verdriet als een volwassenen. Maar in de regel zal je, bij met name de jongere kinderen, zien dat zij hun verdriet soms lijken te vergeten. Het verdriet zit er dan wel maar door afleiding en spel kunnen zij het even ‘parkeren’. Waar dit juist voor volwassenen soms heel moeilijk kan zijn.

Het rouwproces van een kind is erg afhankelijk van de leeftijd van een kind. Waar hele jonge kinderen het overlijden van een opa of oma nog helemaal niet mee krijgen, kan dit voor een tiener een hele emotionele gebeurtenis zijn. Het is daarom van belang om goed aan te sluiten bij het rouwproces en hierin de leeftijd van het kind mee te nemen. En hoe oud een kind ook is, zodra er enigszins begrip kan zijn over de situatie, ben dan eerlijk! 

In mijn werk vroeger als kinderverpleegkundige heb ik wel eens situaties meegemaakt waarin ouders het zó lastig vonden om volledig eerlijk te zijn over wat er zou gaan gebeuren. Om de pijn te verzachten worden dingen verbloemd en op die manier hopen ouders dat het verdriet minder groot is. Het is ook zó ontzettend moeilijk! Maar voor de rouwverwerking is het beter om zo eerlijk mogelijk te zijn. Sommige fantasie van kinderen is veel heftiger dan de werkelijkheid. Natuurlijk is het wel verstandig om rekening te houden met details. Sommige dingen zijn voor kinderen niet van belang om te weten en kun je in dat geval ook achterwege laten. Of je kiest ervoor om dit op een later moment te vertellen wanneer het voor het kind beter te begrijpen is.

Praat ook met je kind over het overlijden, de uitvaart en de manier waarop je de overledene kunt herdenken. Het is niet erg om niet altijd overal een antwoord op te hebben. Hier mag je ook open over zijn. Betrek je kind ook bij het verdriet wat er bij jou speelt. Je mag huilen in het bijzijn van je kind, hier is niets mis mee. Op deze manier zal een kind zich vrijer voelen om met vragen of verdriet ook bij jou aan te kloppen. Het heeft geleerd dat het verdriet er mag zijn en op deze manier help je je kind in zijn eigen rouwverwerking.

Er zijn tal van middelen om een kind te helpen die door een rouwproces heen gaat. Verschillende hiervan kun je terugvinden in de webshop. Een Box of Memories is een mooie manier om alle herinneringen aan bijv. een opa of oma tastbaar te houden. Op deze manier hebben kinderen een plekje om naar terug te grijpen op de momenten dat ze het even moeilijk hebben. Klik hier voor meer info: Verlies – Box of Memories.

Ook is er sinds kort een mooie invulboekje welke kinderen tussen de 3 en 12 jaar kan helpen om herinneringen aan dierbare op te schrijven en op deze manier een tastbaar aandenken te maken voor de dag van vandaag maar ook voor in de toekomst. Klik hier voor meer info: Vaarwel Een boekje vol herinneringen – Box of Memories.

Op welke manier ging jij met de rouw om van jouw kind? Wat hielp jouw kind? Laat het me weten via social media, ik ben hier erg benieuwd naar en je helpt er misschien andere mee.  

Deel dit bericht!

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Ik ga stoppen!

Helaas sluit ik de deuren van de webshop op 22 juli definitief. Bekijk mijn FB of Instagram voor meer info.

Nu 25% korting in de webshop met kortingscode 'totziens25%' en een gratis cadeautje bij aankopen vanaf €25 (excl. verzendkosten).

Veel shopplezier!