logo box of memories
18 oktober 2020

Verhuizen met kinderen… zo pak je dit aan!

Dat een verhuizing heel wat voeten in de aarde heeft zal voor niemand nieuw zijn. Het huis vol verhuisdozen, weken vol stress en tientallen ritjes naar de bouwmarkt. Veel mensen zullen dit ongetwijfeld herkennen. Voor kinderen brengt een verhuizing andere zorgen met zich mee.

Het ene kind ziet een verhuizing als één groot avontuur terwijl het voor de ander juist het eind van de wereld betekent. Deze groep kinderen zal uiteindelijk ook minder enthousiast reageren op het verhuisbericht.

De laatste keer dat wij zelf gingen verhuizen waren onze kinderen nog vrij jong. We bleven in dezelfde wijk wonen en de kinderen bleven hierdoor ook op dezelfde school. Ofwel, voor de kinderen had de verhuizing weinig grote gevolgen. We gingen in een nieuw huis wonen en de kinderen kregen een nieuwe kamer. Verder hebben ze er, gelukkig, weinig last van gehad.

Maar wanneer je naar een andere stad of dorp gaat verhuizen is dit echter een heel ander verhaal. Je kinderen gaan dan vaak naar een andere school en moeten hun vriendjes of vriendinnetjes en bijvoorbeeld ook de sportclub achterlaten. Deze groep kinderen kunnen veel stress ervaren van een verhuizing. Maar wat kun je hierin als ouder voor je kind betekenen?

  1. Zorg voor overzicht en rust.

Hoe meer overzicht, hoe meer rust. En zeker in tijden van de (voorbereidingen) van een verhuizing is het belangrijk ook je rustmomenten met de kinderen te zoeken.

Door het bijhouden van lijstjes (leven de notitieblokken!) en het maken van een goede planning met b.v. een weekplanner kun je de rust ook daadwerkelijk vinden. Gebruik deze momenten voor quality time met je kinderen. Ga lekker wandelen, doe een spelletje, ga samen pizza’s bakken of doe gewoon lekker met z’n alle gewoon even helemaal niets.

https://www.boxofmemories.nl/overige/sale-overige

  1. Sta open voor emoties.

Bij het nieuws van een verhuizing kunnen veel emoties loskomen bij je kind. Ga ik mijn vriendjes nog wel zien? Krijg ik nieuwe vriendjes? Hoe vind ik de nieuwe school? Zouden ze me bij de nieuwe sportclub wel leuk vinden? Etc. etc.

Ook zelf heb je emoties die wellicht zichtbaar kunnen zijn voor je kind, denk aan stress of spanningen. Ga deze niet uit de weg en laat je kind zien dat ze er mogen zijn. Op deze manier leert je kind dat zijn eigen emoties er ook mogen zijn.

Vind je het lastig om een manier te vinden om alle emoties te bespreken met je kind? Dan is het bedtijd boek een handig hulpmiddel. Met dit invulboek neem je samen de dag door voor het slapengaan.
Zo kan er verteld worden hoe de dag eruit heeft gezien en wat hij/zij hier nog over wil vertellen. Het heeft een positieve bijdrage aan de (prikkel)verwerking van je kind, om zo rustig en beter te kunnen gaan slapen. Ook kom je als ouders nét wat meer te weten wat er in het hoofdje van je kinderen omgaat.

https://www.boxofmemories.nl/product/bedtijdboek-roze/

https://www.boxofmemories.nl/product/bedtijdboek-blauw/

  1. Betrek je kind fysiek bij de verhuizing.

Afhankelijk van de leeftijd van je kind kun je ze meenemen naar een woonboulevard of bouwmarkt om ze mee te laten bepalen hoe hun nieuwe slaapkamer eruit komt te zien. Laat ze een kleur verf of behang kiezen voor op hun nieuwe slaapkamer.

Wanneer je kind hier behoefte aan heeft kun je ze een eigen verhuisdoos geven en samen zijn/haar spullen mee uitzoeken en inpakken. Misschien is dit niet altijd de makkelijkste manier maar laat dit ze wel doen wanneer ze dit willen. Je kunt op een later moment altijd nog eens door de doos heen kijken en deze een label geven zodat het voor jezelf duidelijk blijft waar welke spullen blijven.

Maak gelijk ook een onderscheid tussen spullen die emotionele waarde hebben en de ‘gewone’ spullen. Met een Box of Memories kun je deze waardevolle spullen een mooi, opgeruimd, plekje geven.

https://www.boxofmemories.nl

  1. Besteed aandacht aan het afscheid van vriendjes en vriendinnetjes

Is de verhuizing écht bijna zover? Volwassenen onderling regelen al snel een klein afscheidsborreltje voor vrienden, buren en/of buurtgenoten. Voor sommige kinderen is het prettig om hier ook even een momentje voor te hebben. Het hoeft niet altijd heel uitgebreid te zijn. Nodig een paar vriendjes of vriendinnetjes uit waarmee je samen iets leuks doet. Het is al snel goed. Wil je wat extra aandacht besteden aan dit moment door middel van een kleinigheidje of ben jij degene die uitgenodigd is voor een afscheid? We hebben superleuke cadeautjes voor dit soort momenten!

https://www.boxofmemories.nl/product/koffer-ehba-eerste-hulp-bij-afscheid/

Deel dit bericht!

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lieve bezoeker,

De deuren van Box of Memories zijn tijdelijk gesloten. Er worden geen bestellingen verwerkt en verzonden. 

Wanneer de webshop weer opent is nog niet duidelijk. Meer info en updates hierover kun je vinden via FB en instagram; @mijnboxofmemories. Je mag me natuurlijk ook altijd een mail sturen via info@boxofmemories.nl. 

Liefs Franka